Week van de Smaak trapt af met Het Nieuwe Eten

KarpathiosDe aftrap van de Week van de Smaak op 27 september bestaat dit jaar uit de finale van de jaarlijkse Held van de Smaak verkiezing en de vertoning van de docu-film Het Nieuwe Eten, van filmmaker Benny Vink en kok Jonathan Karpathios. Dit is tevens de start van het Food Film Festival dat ter gelegenheid van Ede Hoofdstad van de Smaak wordt georganiseerd in CineMec, de grootste bioscoop van Nederland.

Voor de verkiezing van de Held van de Smaak zijn 12 finalisten geselecteerd die hun sporen hebben verdiend met het op de kaart zetten van bonen en peulvruchten, het centrale thema van de Week van de Smaak 2014. Tijdens het openingsevenement worden de kandidaten een voor een gepresenteerd en wordt de juryprijs uitgereikt. Ook wordt de winnaar van de publieksprijs bekend gemaakt. Daarvoor kan worden gestemd via de website.

Aansluitend aan de finale van de Held van de Smaak verkiezing wordt de docu-film Het Nieuwe Eten vertoond. Filmmaker Benny Vink en topkok Jonathan Karpathios van Restaurant Vork en Mes gaan op zoek naar de oorsprong van ons eten. Er is van alles mis met ons voedselsysteem, vindt Jonathan Karphatios. Je kunt toekijken en niets doen of je kunt proberen het tij te keren en het goede voorbeeld geven. De chefkok koos voor het laatste. In zijn restaurant Vork & Mes komt niets de keuken in waarvan hij de herkomst niet kent. Ongedwongen en met aanstekelijk enthousiasme neemt Jonathan de kijker mee naar zijn leveranciers. In zijn eigen kas vlakbij het restaurant, teelt hij eigenhandig en met veel zorg en liefde bietjes, wortelen, snoeptomaatjes en aardappelen. ‘Producten krijgen meer betekenis wanneer je zelf ervaart hoeveel tijd en energie het kost om het te laten groeien’, aldus Jonathan. Jonathan Karpathios zal bij de vertoning aanwezig zijn en de vragen van het publiek beantwoorden.

Het programma is als volgt (zaal 7):

13.00 Bekendmaking Held van de Smaak en opening Week van de Smaak
14.00 Vertoning Het Nieuwe Eten en aansluitend discussie met Jonathan Karpathios

De opening en de vertoning van Het Nieuwe Eten zijn gratis toegankelijk. De overige films worden tegen een gereduceerd tarief van € 7,50 pp vertoond. In de pauzes en tussen de films door worden hapjes met streekproducten geserveerd door de Boerenhart coöperatie.

Naast Het Nieuwe Eten staan volgende films geprogrammeerd:

Chef In dit komische drama herontdekt de ontslagen topkok Carl Casper (Jon Favreau) zijn creativiteit en passie voor het koken tijdens een culinaire roadtrip. Aanvang 14.30 uur. Meer info

Ratatouille Bekroonde Pixar animatiefilm over een ratje dat chefkok wil worden. Meer info

Julie & Julia Heerlijke komedie met Meryl Streep als de legendarische tv-kok Julia Child. Meer info

L’Amour des Moules Een sfeervolle en intieme documentaire over de levenscyclus van de Zeeuwse mossel. Meer info

Dansen met Gehoornde Dames Indringend portret van Jan-Dirk en Irene van der Voort, bekend van de Remeker kaas en de eerste winnaars van de Held van de Smaak verkiezing.Regisseur Onno Gerritse geeft een inleiding. Meer info

No Reservations De perfectionistische topkok Catherine Zeta Jones valt als een blok voor een nieuwe sous-chef (Aaron Eckhardt). Meer info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *