Smaakhoofdsteden haken weer aan bij lekkerste week

De hoofdstad van de Smaak is een vast onderdeel van de Week van de Smaak. Ter gelegenheid van de 10e editie heeft een aantal voormalige smaakhoofdsteden de handschoen opgepakt en een eigen programma georganiseerd. In Groningen wordt zaterdag afgetrapt met een lokale Held van de Smaak verkiezing. Deze keer wordt de held niet gezocht onder ambachtslieden, maar onder hobbykoks die in staat zijn lekker te koken met grondstoffen en gerechten uit de streek. Het winnende gerecht wordt een week lang gekookt bij het sociale initiatief Resto van Harte en de winnaar krijgt een kookcursus bij Jonnie Boer aangeboden. Op donderdag 6 oktober is er ‘Koken met de Ketentafel’, waarbij lokale voedselinitiatieven gaan koken voor de Groningse Raadsleden. Op 8 oktober organiseert de Youth Food Movement Groningen een Boer vs Supermarkt proeverij. Proef jij het verschil?

In Amsterdam zijn het vooral de bekende ziekenhuizen die weer aanhaken bij de Mooie Maaltijd campagne van de Week van de Smaak. Het Amsterdam Medisch Centrum en Emma Kinderziekenhuis hebben de hele week lang een programma met educatieve smaakactiviteiten, het Onze Lieve Vrouwengasthuis heeft de hele week seizoensproducten uit de regio op het menu.

Ook Ede haakt weer aan, onder andere met een extra uitgebreide editie van Ede Smakelijk, met een markt met streekproducenten in de binnenstad op 1 oktober. Op woensdag staat de ‘Food Floor’ in het teken van duurzaam eten uit de regio. Lokale initiatieven en sprekers kunnen hun visie geven en een steentje bijdragen aan de verwezenlijking van het gemeentelijke voedselbeleid.

In Valkenburg hebben lokale ondernemers in samenwerking met de Gemeente een programma samengesteld met proeverijen en de bekendmaking van een lokale Held van de Smaak. De Week van de Smaak vormt tevens de start van de Bokkenweken, waarin 22 restaurants zullen koken met regionale gerechten en ingrediënten.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *