Het allerlaatste nieuws over de Week van de Smaak.
U kunt ons ook volgen via Twitter, Facebook, RSS of via onze nieuwsbrief

Veel aandacht voor peulvruchten tijdens Week van de Smaak

A farmers hands holding out beans.

Met een vooruitziende blik heeft de Week van de Smaak in 2014 gekozen voor ‘bonen’ als centraal thema. Tjalke Stoelwinder werd uitgeroepen tot Held van de Smaak, en overal in het land werden activiteiten georganiseerd rondom bonen en peulvruchten. De Verenigde Naties hebben 2016 uitgeroepen tot International Year of Pulses, de internationale jaar van de… [Lees meer]

Smaakhoofdsteden haken weer aan bij lekkerste week

De hoofdstad van de Smaak is een vast onderdeel van de Week van de Smaak. Ter gelegenheid van de 10e editie heeft een aantal voormalige smaakhoofdsteden de handschoen opgepakt en een eigen programma georganiseerd. In Groningen wordt zaterdag afgetrapt met een lokale Held van de Smaak verkiezing. Deze keer wordt de held niet gezocht onder… [Lees meer]

Week van Smaak gaat van start

371

Zaterdag begint de 10e editie van de Week van de Smaak. De Week van de Smaak staat dit jaar in het teken van ‘Eten uit je (eigen) achtertuin’. Uit de uiteenlopende activiteiten die zijn aangemeld blijkt dat het thema uitnodigt tot samenwerking tussen lokale producenten, consumenten en verwerkers, en uitdaagt om zoveel mogelijk vers uit… [Lees meer]

Duurzame relatie tussen boer en horeca belangrijke trend

IMGP0055 (400x300)

De aandacht voor duurzaamheid bij ondernemers in de horeca groeit. Dit blijkt uit de resultaten van de Duurzaameter 2016, een onderzoek onder horecaondernemers over duurzaamheid. Ruim 80% van de horecaprofessionals geeft aan het afgelopen jaar meer gedaan te hebben aan verduurzaming dan voorheen. Een kwart vindt de duurzame relatie tussen boer en horeca de belangrijkste… [Lees meer]

Data Week van de Smaak 2016 bekend

WvdS_FC_2016-lc

In 2016 viert de Week van de Smaak haar 10e editie. Hiervoor werken we aan een speciale opzet, waarbij we een fiks aantal partners van de afgelopen edities weer opnieuw in het zonnetje zetten. De exacte invulling blijft nog even geheim. Wel kunnen we alvast de data prijsgeven. De Week van de Smaak 2016 is… [Lees meer]

E-magazine Week van de Smaak online

magazine wvds

Ter gelegenheid van de Week van de Smaak 2015 is een e-magazine gemaakt met daarin achtergrondverhalen over het jaarthema ‘verantwoorde vis, schaal- en schelpdieren’ en de beschrijving van een aantal opmerkelijke Week van de Smaak activiteiten. Wist je bijvoorbeeld dat het AMC Amsterdam een heel eigen Week van de Smaak programma heeft opgezet? In het… [Lees meer]

Jan en Barbara Geertsema verkozen tot Helden van de Smaak 2015

helden op podium

Tijdens de feestelijke opening van de Week van de Smaak op vrijdag 11 september in Leeuwarden zijn de winnaars bekend gemaakt van de Held van de Smaak verkiezing 2015. De juryprijs ging naar Jan en Barbara Geertsema, vissers op de TS31-Internos en eigenaren van het Proef- en fileerlokaal ‘tAiland op Lauwersoog (Gr). De jury sprak… [Lees meer]

Zevensprong wint gratis smaakles

Arnhem-20120930-00782

Colinde de Nijs, eigenaar van restaurant Le Mirage in Emmeloord geeft binnenkort smaaklessen op de basisschool. Ze vindt het erg belangrijk dat kinderen in aanraking komen met natuurlijke producten en het verschil zien en proeven ten opzichte van producten waar veel toegevoegde suiker in zit. In de week van de smaak van 14 t/m 20… [Lees meer]

Aftrap Week van de Smaak onder Oldehove in Leeuwarden

10570542_680169418735436_6024332964067555467_n

De kick-off van de Week van de Smaak wordt dit jaar gegeven onder de bekende scheve toren van Leeuwarden, de Oldehove. Op 11, 12 en 13 september vindt daar het jaarlijkse smaak-evenement Ljouwert Culinair plaats, waar maar liefst 23 restaurants uit de stad zich presenteren. Een prima aanleiding om dit samen te laten vallen met… [Lees meer]

Stem nu op jouw Held van de Smaak!

helden portretjes

De afgelopen weken zijn we druk geweest met de provinciale voorrondes van de Held van de Smaak verkiezing. En dat heeft weer geleid tot een groep geweldige finalisten, stuk voor stuk ambassadeurs van de ambachtelijke visserij. Echte pioniers op hun vakgebied en een voorbeeld en bron van inspiratie voor anderen. De vakjury zal er weer… [Lees meer]

Leeuwarder Kinderkookboek in de maak

Kids-cooking

Hoofdstad van de Smaak Leeuwarden organiseert samen met Kunstkade het schoolproject ‘Het Schoolkookboek’. Daarbij krijgen kinderen van basisscholen in Leeuwarden de opdracht op zoek te gaan naar het lekkerste recept. Het draait naast recepten om smaak, eten en herkomst. Eerst gaan de kinderen kennismaken met basisproducten, zoals de aardappel. Daarvoor gaan de klassen op excursie… [Lees meer]

Stadstuindiners Leeuwarden groot succes

stadstuindiner

Resto VanHarte en Groeikracht & Co organiseren voor het Smaakjaar in Leeuwarden vier stadstuindiners, één per seizoen. De zomereditie was een groot succes, en de voorbereidingen voor de herfsteditie zijn in volle gang. Heerlijke vlierbloesemlimonade, een amuse van roomkaas met rettich, brandnetelsoep en met eetbare bloemen versierde sla. Dat stond donderdagavond 25 juni op het… [Lees meer]

André Blokland is Zuid-Hollandse Smaakheld

Andre Blokland

Beroeps binnenvisser André Blokland is verkozen tot Held van de Smaak voor Zuid-Holland. André vist in de Hollandse polders en op de Oude visserij Heerlijckheid van de Gorinchemse gildevissers. Hij is een groot pleitbezorger om van de zoetwaterkreeft een lust te maken in plaats van een last. Hij vangt in één seizoen in de polder… [Lees meer]

Goochelen met Smaak in Leeuwarden

banner_Goochelen-met-smaak

Voor een goede gezondheid is verstandig eten en drinken van belang, maar minstens zo belangrijk vinden wij dat ons eten lekker smaakt! Over smaak valt nog heel veel te leren. Op woensdag 16 september – midden in de Week van de Smaak – vindt op hogeschool Stenden in Leeuwarden het symposium Goochelen met Smaak plaats,… [Lees meer]

Bert en Marja Bekendam Overijsselse Helden van de Smaak

P1030703

Binnenvissers Bert en Marja Bekendam van de GM18 uit Genemuiden zijn de Helden van de Smaak voor Overijssel. Eerder dit jaar werden ze door de Combinatie van Beroepsvissers nog uitgeroepen als beroepsvissers van het jaar. “Bert en Marja zijn ware ambassadeurs voor de beroepsvisserij” aldus CvB voorzitter Jaap Geleijnse “ondanks dat ze door de dioxine… [Lees meer]

Limburgse Smaakhelden met ‘Passie voor Vis’

IMG_3746

John en Mieke van Dooren zijn onze Limburgse Helden van de Smaak. Hun bedrijf in Sevenum heet niet voor niets ‘Passie voor Vis’. Het is een ultra- moderne palingkwekerij met eigen palingrokerij en streekrestaurant. Hier geven ze onder meer workshops en voorlichting aan consumenten. De kwekerij is als eerste in Nederland gecertificeerd met het ‘Sustainable… [Lees meer]

Expositie over kustvissers tijdens SAIL Amsterdam 2015

KustVisser expo full reso2

Slow Food Nederland en Goede Vissers presenteren tijdens SAIL Amsterdam 2015 gezamenlijk de foto-expositie “Kustvissers”, over visserij op de Waddenzee en langs de Noordzeekust. Het vissersschip TS31 komt speciaal een week van het Wad af om de expositie te huisvesten en ligt van 19 tot en met 23 augustus afgemeerd aan de kade van de… [Lees meer]