Wie werd de Held van de Smaak 2014?

In 2014 draaide alles om bonen en peulvruchten. Uit meer dan 40 kandidaten zijn 12 finalisten geselecteerd die hun provincie vertegenwoordigden tijdens de landelijke finale. Alle finalisten zetten zich in om bonen en peulvruchten op een bijzondere manier op de kaart te zetten. De verkiezing heeft een juryprijs en een publieksprijs. Voor de juryprijs heeft de vakjury alle finalisten beoordeeld om op basis van een aantal strenge criteria een weloverwogen oordeel te vellen. Voor de publieksprijs kon gestemd worden via deze pagina. De winnaars zijn bekend gemaakt tijdens de opening van de Week van de Smaak op 27 september in Ede, de Hoofdstad van de Smaak.

Held van de Smaak 2014 is Tjalke Stoelwinder uit Jubbega (Fr.), de publieksprijs is gewonnen door Ton Vreeken uit Dordrecht.

Lees hieronder meer over alle finalisten.

Kandidaten

Jan Dales uit Loppersum (Gr.)

Jan Dales

Jan Dales is DE peulvruchtenexpert van Groningen. Als je hem even de tijd geeft kan hij wel zo’n 50 soorten opnoemen. Jan heeft 25 jaar in de peulvruchtenhandel gezeten en geadviseerd over het gebruik van bonen en peulvruchten in Nederland en in Duitsland, onder meer voor Jonker Fris en Hak. Jan is al 20 jaar… [Lees meer]

Tjalke Stoelwinder, Greydanus&Brouwer, Heerenveen (Fr.)

stoelwinder

Tjalke Stoelwinder is geboren en getogen in het dorp Jubbega, in het hart van de Friese Wouden. Hij heeft een grote passie voor de Friese streekproducten, zoals het Wâldbeantsje, Reade Krobbe en de Kollumer Zoete Erwt. Bij Greydanus BV zorgt hij voor de logistiek en de PR van deze streekproducten. Om de afzet te stimuleren… [Lees meer]

Lambert Sijens, De Tuinen van Weldadigheid, Veenhuizen (Dr.)

DSC00726 (400x267)

Op de Tuinen van Weldadigheid worden meer dan 70 soorten bonen geteeld. Op authentieke wijze worden de bonen geoogst, gedroogd en gedorst. Een deel wordt als zaaigoed aan moestuinders verkocht. Zo wordt de diversiteit aan bonen in stand gehouden en vespreid. Een ander deel wordt op de markt als consumptiemix verkocht. Een klein deel vers… [Lees meer]

Peter Hollander, de échte Hollander uit IJsselmuiden (Ov.)

Peter met bonen (286x400)

Met zijn sperzieboon ‘de Échte Hollander’ is Peter Hollander uit IJsselmuiden uniek in Nederland. Het ras, dat de naam Florine draagt, is eigenlijk ontwikkeld voor het Spaanse klimaat. Peter teelt deze sperzieboon in verwarmde kassen, waardoor hij de verse bonen constant kan leveren. Omdat het ras in de handel niet meer verkrijgbaar is, vermeerdert en… [Lees meer]

Piet van Sabben en Renée Hoekendijk, De Stek uit Lelystad (Fl.)

De Stek Flevoland-©FotostudioWierd

’Bonen als basis’ is het uitgangspunt van ‘De Stek’. “Met veel plezier verbouwen we bonen, zegt Renée Hoekendijk. Het is goed voor de grond, gezond voor de mens en ook lekker!” Het  kleinschalig, publieksvriendelijk bedrijf zet zich al 20 jaar in voor veel verschillende bonen op het bord van zoveel mogelijk mensen. Naast direct aan… [Lees meer]

Jan Velema, De Zaderij BV in Voorst (Gld.)

IMGP0029 (400x300)

Tot voor kort was Jan Velema directeur (en oprichter) van Vitalis, Nederlands eerste biologische zaadbedrijf. Ruim 2 jaar geleden besloot hij om opnieuw zijn passie te volgen en zich te richten op het verzamelen, in stand houden en vermarkten van historische en regionale rassen van Nederlandse cultuurgewassen. Binnen enkele jaren heeft hij daarvoor een nieuw… [Lees meer]

Stijn Costermans, Moestuin Maarschalkerweerd in Utrecht

Stijn Costermans Utrechtse Held vd Smaak 2014 - portret

Tuinder Stijn Costermans is werkzaam bij de biologische Moestuin Maarschalkerweerd in Utrecht. Daar kweekt hij samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vele ‘vergeten’ groenten waaronder zo’n 20 soorten peulvruchten en bonen. Stijn heeft veel aandacht voor droogbonen, het Hollandse basisvoedsel van vroeger. Zo teelt hij onder meer Wieringer droogbonen, kievitsbonen, yin-yang bonen… [Lees meer]

Jaap, Marry en Erik Smak uit Lutjewinkel (N-Holland)

FOTO: MARK PRINS

De familie Smak is een begrip in Noord-Holland en ver daarbuiten. Al 4 generaties lang teelt deze familie een uitgebreid assortiment (droog)bonen, vrijwel als laatste der Mohikanen. Geen sperziebonen of tuinbonen, maar droogbonen: grauwe erwten,citroenbonen, bruine bonen, krombekken en kievitsbonen. Dat is een erg arbeidsintensief werk. Voor het oogsten, drogen en schonen is veel mankracht nodig. De… [Lees meer]

Ton Vreeken, Vreeken’s Zaden in Dordrecht (Z-Holland)

Held vd Smaak Ton Vreeken

  Ton Vreeken vertegenwoordigt de derde generatie van Vreeken’s Zaden in Dordrecht en stamt uit een geslacht van bonenveredelaars. In zijn (web)winkel voert hij een bijzonder breed sortiment zaden van groenten, fruit en kruiden, met name ook van (droog)bonen en andere peulvruchten. Een flink aantal bonen wordt door hem zelf gekweekt, en hij heeft aan… [Lees meer]

Yvonne Hopstaken, Kloosterhotel ZIN in Vught (N-Brabant)

Yvonne Hopstaken

Yvonne Hopstaken kookt elke dag wel een gerecht met peulvruchten. Kloosterhotel Zin werkt biologisch en vanuit de nieuwe Nederlandse keuken: lokaal en seizoengericht. Peulvruchten staan standaard op het menu in de vorm van peulvruchtenpasta’s en verse bonen. Afhankelijk van het seizoen zijn dat tuinbonen, kapucijners, witte bonen, bruine bonen etc. die Yvonne zoveel mogelijk van lokale… [Lees meer]

Arndjan van Wijk, St. Op Goede Gronden, Veere (Zld.)

Arndjan van Wijk (foto PZC)

ArndJan van Wijk is de voorzitter en enthousiaste gangmaker van de Stichting Op Goede Gronden. Met een tomeloze inzet werkt hij aan de herintroductie van oude rassen in Zeeland, zoals het Walchers Kogelboontje. Lange tijd leek dit boontje verdwenen, maar na een oproep in de pers werd het weer terug gevonden. De vervolgstap was het gewenste… [Lees meer]

Jean Thoma, Boerderijrestaurant Aan Sjuuteeänjd in Schinnen (Li.)

Jean Thoma

Jean Thoma, eigenaar en chef-kok van Boerderijrestaurant ‘Aan Sjuuteeänjd’ in Schinnen vertegenwoordigt Limburg bij de Held van de Smaak verkiezing. Jean is opgegroeid in een boerenbedrijf, het eten en verwerken van producten uit eigen streek is hem met de paplepel ingegeven. Jean heeft een voorkeur voor Limburgse streekgerechten. In zijn keuken combineert hij de Franse en… [Lees meer]