Wie wordt de Held van de Smaak 2015?

Een vast onderdeel van de Week van de Smaak is de jaarlijkse verkiezing van de ‘Held van de Smaak’. In 2015 staat de verkiezing in het teken van verantwoorde vis, schaal- en schelpdieren.

We zijn op zoek naar vissers, chefs, visspecialisten of ambachtelijke verwerkers die verantwoord gevangen of geteelde vis op de kaart zetten. Een Held van de Smaak is een pionier. Een voorbeeld voor anderen. Iemand die de toon zet in zijn of haar vakgebied. Kortom, een echte Held. Een Held heeft direct contact met consumenten en is een actief pleitbezorger voor de Week van de Smaak.

Naar Leeuwarden….

Vanuit heel het land zijn kandidaten voor de verkiezing voorgedragen. En via provinciale voorrondes zijn 11 finalisten geselecteerd die meedingen naar de titel Held van de Smaak 2015 (helaas uit Drenthe is geen geschikte kandidaat voorgedragen).  De finalisten zijn allemaal bezocht door de vakjury. En via deze site kon gestemd worden voor de publieksprijs. Tijdens de feestelijke opening van de Week van de Smaak op 11 september in Hoofdstad van de Smaak Leeuwarden zijn de winnaars bekend gemaakt:

Jan en Barbara Geertsema uit Lauwersoog (Gr.) zijn de Helden van de Smaak 2015. De publieksprijs is gewonnen door Cor van Dort uit Bergen op Zoom (NB).

Meer informatie over de kandidaten vind je in de portrettengalerij, of in de berichten hieronder.

De Held van de Smaak verkiezing 2015 wordt mede mogelijk gemaakt door:

logoNedVissersbond_RGB

De publieksprijs wordt beschikbaar gesteld door
logo-slow-food

Slow Food Nederland zet zich in voor echt en eerlijk eten. Ga naar de Slow Food pagina en maak kans op het kookboek Lekker Lokaal, met heel veel (vis) recepten.

Dit is al weer de 9e editie van de Held van de Smaak verkiezing. Lees meer over de Smaakhelden van de voorgaande jaren in de eregalerij.

Jan en Barbara Geertsema verkozen tot Helden van de Smaak 2015

helden op podium

Tijdens de feestelijke opening van de Week van de Smaak op vrijdag 11 september in Leeuwarden zijn de winnaars bekend gemaakt van de Held van de Smaak verkiezing 2015. De juryprijs ging naar Jan en Barbara Geertsema, vissers op de TS31-Internos en eigenaren van het Proef- en fileerlokaal ‘tAiland op Lauwersoog (Gr). De jury sprak… [Lees meer]

André Blokland is Zuid-Hollandse Smaakheld

Andre Blokland

Beroeps binnenvisser André Blokland is verkozen tot Held van de Smaak voor Zuid-Holland. André vist in de Hollandse polders en op de Oude visserij Heerlijckheid van de Gorinchemse gildevissers. Hij is een groot pleitbezorger om van de zoetwaterkreeft een lust te maken in plaats van een last. Hij vangt in één seizoen in de polder… [Lees meer]

Bert en Marja Bekendam Overijsselse Helden van de Smaak

P1030703

Binnenvissers Bert en Marja Bekendam van de GM18 uit Genemuiden zijn de Helden van de Smaak voor Overijssel. Eerder dit jaar werden ze door de Combinatie van Beroepsvissers nog uitgeroepen als beroepsvissers van het jaar. “Bert en Marja zijn ware ambassadeurs voor de beroepsvisserij” aldus CvB voorzitter Jaap Geleijnse “ondanks dat ze door de dioxine… [Lees meer]

Limburgse Smaakhelden met ‘Passie voor Vis’

IMG_3746

John en Mieke van Dooren zijn onze Limburgse Helden van de Smaak. Hun bedrijf in Sevenum heet niet voor niets ‘Passie voor Vis’. Het is een ultra- moderne palingkwekerij met eigen palingrokerij en streekrestaurant. Hier geven ze onder meer workshops en voorlichting aan consumenten. De kwekerij is als eerste in Nederland gecertificeerd met het ‘Sustainable… [Lees meer]

Frans Komen & Zn. Gelderse Helden van de Smaak

IMGP0032 (800x600)

Vader en zoon Frans Komen uit Terwolde (Gelderland) zijn benoemd tot Gelderse Helden van de Smaak 2015. Hun bedrijf is een van de weinige overgebleven beroeps visserijbedrijven in de Gelderse wateren. Zij beoefenen het vak op een verantwoorde, ambachtelijke wijze uit.  Frans senior is al 40 jaar werkzaam in de visserij op consumptie- en pootvis… [Lees meer]

Waddenvissers Barbara en Jan Geertsema Grunneger Helden van de Smaak

IMG_2917

“De Waddenzee is de mooiste werkplek van de wereld en vissen één van de mooiste beroepen van de wereld” alsdus de winnaars van de Grunneger Held van de Smaak. Barbara Rodenburg-Geertsema en Jan Geertsema van de VOF TS31 Internos zijn door de vakjury verkozen tot Held van de Smaak © Groningen 2015. Afgelopen vrijdag ontvingen… [Lees meer]

Theo Rekelhof is Noord-Hollandse Held van de Smaak

IMG_2451-150x150

Afgelopen week werd Theo Rekelhof van Visserijbedrijf Rekelhof in Kudelstaart verkozen tot Held van de Smaak Noord-Holland 2015. De verkiezing werd gehouden bij groothandel De Kweker in Amsterdam. Een ervaren vakjury, geleid door Gerrit Kraak, bestuurslid van de Nederlandse Vissersbond, beoordeelde daar vier genomineerden, allen visspecialisten afkomstig uit Noord-Holland, met veel hart voor hun vak. Gelet… [Lees meer]

Job en Miranda Bout Zeeuwse Helden van de Smaak

Harder BOUT

Voor de verkiezing van de Zeeuwse Held van de Smaak waren maar liefst 12 kandidaten genomineerd. Het thema verantwoorde vis, schaal- en schelpdieren leeft sterk, want duurzame visserij is een belangrijk thema naar de toekomst toe, zeker voor een visserijprovincie als Zeeland. Voor de jury was het dit jaar dan ook moeilijk kiezen. Uiteindelijk is de… [Lees meer]

Alex Koelewijn is Utrechtse Held van de Smaak

Alex Koelewijn Utrechtse Held van de Smaak 2015 - liggende foto

Spakenburger Alex Koelewijn is benoemd tot Held van de Smaak van de provincie Utrecht. Alex is, samen met zijn broer Peter, eigenaar van ‘Spakenburg Paling’. Daar rookt hij o.a. paling, zalm en forel. Smaak, duurzaamheid en kwaliteit staan daarbij voorop. Om de beste smaak te realiseren, kiest hij voor topkwaliteit vis en de traditionele methode… [Lees meer]

Laatste weervisser Cor van Dort (83) Brabantse Held van de Smaak

Cor van Dort

Cor van Dort is gekozen tot de Brabantse Held van de Smaak 2015, in het thema ‘verantwoorde vis, schaal- en schelpdieren’. Een belangrijk thema vanwege het belang van duurzame visserij naar de toekomst toe. Cor van Dort zal Brabant vertegenwoordigen bij de landelijke Held van de Smaak verkiezing in het najaar. ‘Verantwoorde vis, schaal- en… [Lees meer]

Tot 15 mei Helden van de Smaak aanmelden

Beroepsbinnenvisser met snoekbaars (foto Dilvis)

De Held van de Smaak verkiezing staat dit jaar geheel in het teken van verantwoorde vis, schaal- en schelpdieren. Voor de verkiezing zijn we op zoek naar vissers, chefs, visspecialisten of ambachtelijke verwerkers die verantwoord gevangen of geteelde vis op de kaart zetten. Een Held van de Smaak is een pionier. Een voorbeeld voor anderen. Iemand… [Lees meer]

Thema 2015: verantwoorde vis, schaal- en schelpdieren

foto t ailand

Over vis is veel te doen. Door overbevissing, klimaatverandering en waterstaatkundige werken is de visstand sterk achteruit gegaan. Door de sterke schaalvergroting zijn er steeds minder actieve vissers in Nederland en bij de binnenvissers is opvolging een groot probleem. De vissers die over blijven gebruiken steeds modernere vangstmethoden, soms met grote gevolgen voor het ecosysteem…. [Lees meer]

Tjalke Stoelwinder is Held van de Smaak

?????????????????????????

Tjalke Stoelwinder uit Jubbega (Friesland) is verkozen tot nationale Held van de Smaak 2014. De uitverkiezing werd vandaag bekend gemaakt tijdens het openingsevenement van de Week van de Smaak in Ede. De jury oordeelde dat Tjalke Stoelwinder van de 12 finalisten – uit iedere provincie één – het best voldoet aan het profiel van een… [Lees meer]

Week van de Smaak trapt af met Het Nieuwe Eten

Karpathios

De aftrap van de Week van de Smaak op 27 september bestaat dit jaar uit de finale van de jaarlijkse Held van de Smaak verkiezing en de vertoning van de docu-film Het Nieuwe Eten, van filmmaker Benny Vink en kok Jonathan Karpathios. Dit is tevens de start van het Food Film Festival dat ter gelegenheid… [Lees meer]

Kies je Held van de Smaak – 12 finalisten bekend

Logo_HeldenvdSm_FC

Dit jaar draait alles om bonen en peulvruchten. Uit meer dan 40 kandidaten zijn 12 finalisten geselecteerd die hun provincie vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale. Alle finalisten zetten zich in om bonen en peulvruchten op een bijzondere manier op de kaart te zetten. De verkiezing heeft een juryprijs en een publieksprijs. Voor de juryprijs zal… [Lees meer]

Stijn Costermans is Utrechtse Held van de Smaak 2014

Stijn Costermans Utrechtse Held vd Smaak 2014

Tuinder Stijn Costermans is benoemd tot Held van de Smaak van de Provincie Utrecht. Stijn is werkzaam bij de biologische Moestuin Maarschalkerweerd in Utrecht. Daar kweekt hij samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vele ‘vergeten’ groenten waaronder zo’n 20 soorten peulvruchten en bonen. Stijn heeft veel aandacht voor droogbonen, het Hollandse basisvoedsel van… [Lees meer]